ВЫЯВЛЯЕМОСТЬ ГЛАУКОМЫ ПРИ АМБУЛАТОРНО-ПОЛИКЛИНИЧЕСКИХ ПОСЕЩЕНИЯХ - Салихова К. М. (The Azerbaijan Journal of Ophthalmology, 2018)
Məqsəd - ambulator-poliklinik müraciətlərdə qlaukomanın aşkar edilməsi imkanlarının qiymətləndirilməsi.Material və metodlar Müşahidə Bakı 3 saylı şəhər poliklinikasında aparılmışdır. 40 yaşdan sonra poliklinikaya müraciət etmiş 1000 nəfər şəxs (462 kişi, 538 qadın) müşahidəyə götürülmüş, ilkin müraciət zamanı göz tonometriyası aparılmış, qlaukoma ehtimalı qiymətlən¬dirilərək şübhə yarananda həkim-oftalmoloqun müayinəsinə göndərilmişdir. Diaqnozu dəqiqləşdirmək üçün ilkin xəstələr akademik Z. Əliyeva adına Milli Oftalmologiya Mərkəzində müayinəyə göndərilmişdir. Xəstələrin diaqnostikasında klinik metodlar, materialların işlənməsində statistik metodlar (keyfyyət əlamətlərinin təsviri statistikası, X²-metodu və s. tətbiq edilmişdir.Nəticə Göz daxili təzyiqin 21 mm və çox (civə sütunu) olması qəbula gəlmiş 10,3±0,96% pasiyentdə qeydə alınmışdır. Bu kontingent arasında görmə itiliyi 0,05).Yekun Qlaukomanın erkən aşkar edilməsi üçün poliklinikalara ilkin müraciət etmiş 40 və yuxarı yaşlı şəxslərin göz tonometriyasını həyata keçirmək zəruridir.